انواع گچبری سقف و دیوار را بشناسید
نوشته شده توسط : faramarz

گچ بری داخل بنا نه تنها از رونق افتاده است، بلکه در سال های اخیر طرح های جدیدی از این هنر زیبا توسط معماران ارائه شده است. یک هنر قدیمی و گچ بری هنوز در بسیاری از خانه ها انجام می شود. تنوع طرح های گچبری دیوار و سقف به حدی است که تقریباً هر سلیقه ای را پوشش می دهد. شاید به همین دلیل است که امروزه گچ کاری خانه یکی از بخش های اصلی خدمات ساختمانی محسوب می شود.
چه نوع گچبری در کدام سبک ها قرار می گیرد؟
گچ به دو دسته کلی گچ سنتی (کلاسیک) و گچ مدرن تقسیم می شود. تقریباً همه انواع گچ را می توان در یکی از این دو دسته طبقه بندی کرد. توجه داشته باشید که تکنیک های گچ کاری موضوع متفاوتی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

1- پوشش سنتی (کلاسیک)
گچ بری سنتی پر از نقش و نگار است و ظرافت زیادی دارد. به همین دلیل معمولاً این نوع گچ بری در خانه های اعیانی گذشته دیده می شود. رنگ طلایی و سبز نیز نقش مهمی در این نوع گچ بری داشت. نقوش گل و گیاه که معمولاً در گچ بری های سنتی ایرانی یافت می شود، حس باغ و بهشت ​​را در ذهن بیننده تداعی می کند. گچ کاری سنتی خود به انواع مختلفی تقسیم می شود که برخی از آنها عبارتند از:

گچ توده ای
این نوع گچ بری در کاخ های دوره قاجار بسیار متداول است و متاثر از سبک غربی گچ بری است.

آب پوشیده شده است
در این روش ملات گچ بر اساس سلیقه معمار بریده می شد و سپس قطعات در کنار هم قرار می گرفتند تا طرح کلی حاصل شود. گچ بری که شباهت هایی به کاشی کاری دارد، یکی از روش های رایج گچ بری در ایران باستان است.

لایه لایه پوشانده شده است
در این روش با استفاده از ابزار گچ بری لایه های مختلف گچ را روی هم قرار می دهند تا به طرح دلخواه برسند.

هشت بازیگر
متداول ترین روش سنتی گچ کاری، گچ کاری هشته است. در این روش خطوط و طرح های برجسته تری از سطح دیوار اجرا می شود و نمای ساختمان زیباتر به نظر می رسد.

پوشش مش
در این روش لایه بسیار نازکی از گچ در فاصله چند سانتی متری دیوار ایجاد می شود و پس از خشک شدن گچ، گچ کار شروع به کشیدن بر روی گچ می کند. گچ‌کار قسمت‌هایی از گچ را سوراخ می‌کند تا طرحی مشبک ایجاد کند. انجام آن سخت است و به همین دلیل قیمت گچ کاری بالاتر است.

2- روکش مدرن
گچ کاری مدرن دقیقاً برعکس گچبری سنتی است و به جای جزئیات زیاد معمولاً دارای الگوهای بسیار صاف و یکدستی است. در واقع، مانند طراحی مینیمالیستی، که در آن همه چیز ساده و بی زرق و برق است، در گچ کاری مدرن فقط از خطوط صاف و بدون الگو یا خطوط منحنی استفاده می شود. گچ کاری مدرن بر روی گچ بری سنتی نه تنها ظاهر خوبی دارد، بلکه با فراهم آوردن امکان نورپردازی سقف، کاربردی بسیار مهمی نیز دارد (انواع نور پنهان گچ کاری سقف فرآیندی بسیار متداول است). این نوع گچ نیز به دو دسته تقسیم می شود:

پوشش دستی
در این گچ بری تمامی کارها توسط معمار انجام می شود و بنا به نظر کارفرما طرح های ساده ای را روی دیوار و سقف اجرا می کند.

گچ پیش ساخته
این نوع گچ در سال های اخیر متداول شده و معمار فقط به درخواست کارفرما اقدام به نصب گچ های از پیش آماده شده می کند. مزیت این نوع گچ این است که نصب کاغذ دیواری روی گچ را ساده می کند.

هنر گچ در کجا انجام می شود؟
انواع گچ کاری ساختمان معمولاً در داخل منازل و مکان های زیر اجرا می شود:
1- پوشش روی سقف
سقف خانه ها هنوز هم رایج ترین مکان برای تمرین این هنر باستانی است و بنابراین انجام انواع گچ بری سقف بسیار رایج است. سقف بسیاری از خانه ها با نقوش گچبری کلاسیک یا مدرن تزیین شده است و به خصوص در اطراف لوسترها و همچنین در لبه سقف ها، معماران از انواع گچبری و نقش های آن استفاده می کنند.
2- پوشش دیوار
گچ کاری دیوار به اندازه گچ کاری سقف مرسوم نیست اما با گذشت زمان انواع گچ کاری دیوار نیز توجه افراد بیشتری را به خود جلب کرده است. مخصوصاً گچ بری پشت تلویزیون و اینگونه گچ کاری های اغراق آمیز در اتاق خواب در تنوع بخشیدن به فضای داخلی خانه بسیار موثر است.
3- گچ بری سر ستون ها
تقریباً هر ستون گچ بری شده است. برخی از ستون‌ها فقط در بالای خود گچ‌کاری مدرن دارند و برخی دیگر از بالا به پایین گچ‌کاری دارند و طرح‌های متنوع‌تری را اتخاذ کرده‌اند.





:: بازدید از این مطلب : 247
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 30 مرداد 1402 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: